Friday, May 20, 2011

SEKSAAN MENINGGALKAN SOLAT

Dimulakan dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim...


Assalamualaikum...



Apa khabar korang semua...sehat ke?hari ni aku nak share something kat korang semua..
sesuatu yang insyallah dapat mengisafkan kita semua..aku baca pun dah macam
nak menangis jer...terpana sejenak mengenangkan dosa-dosa lalu..

Aku copy note-note ini dekat Facebook Group Geng Surau Nur Islam ..kredit kepada
En.Ahmed Khaled..Marilah kita sama-sama menghayati setiap note di bawah ni..

SEKSAAN MENINGGALKAN SOLAT

Orang yang tidak sembahyang akan diseksa dengan 15 seksa;
6 daripadanya akan diterima di dunia, 3 seksa tatkala hendak mati,
3 seksa lagi ketika berada di alam kubur dan 3 seksa lagi di hari kiamat.

Enam seksa semasa hidup di dunia:

1. Ditinggalkan berkat pada umurnya.
2. Allah akan menghapuskan tanda-tanda orang salih daripada mukanya.
3. Tiap-tiap amal yang dikerjakan tiada diberikan pahala kepadanya.
4. Segala doanya tiada diperkenankan oleh Allah.
5. Dia dimarahi dan dibenci oleh segala makhluk di dunia.
6. Tidak ada baginya bahagian daripada doa orang-orang salih.

Tiga seksa tatkala hendak mati:
1. Dia mati dalam kehinaan.
2. Mati dalam keadaan yang sangat lapar.
3. Mati dalam keadaan yang sangat haus, sehinggakan jika dituangkan kepadanya
    sekelian air laut di dunia ini, dia tetap merasa tidak puas.

Inilah 3 seksaan tatkala hendak menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Tiga seksa ketika di alam kubur:

1. Disempitkan kuburnya.
2. Dinyalakan api, di mana dia akan membalik-balikkan dirinya didalam bara api itu.
3. Allah mngerahkan ular yang paling besar untuk menyebat mayat itu,
    yang mana dinamakan ular itu 'SHAJKUL AKRAK' dan ular itu akan berkata,
    Sesungguhnya aku telah disuruh oleh Tuhanku untuk memukul engkau dari Subuh
    hingga ke Zuhur, dipukul pula hingga ke Asar dengan sebab engkau sia-siakan
    waktu Zuhur. Begitulah seterusnya tiap-tiap hari dan malam sehingga hari kiamat.

Tiga seksa di hari kiamat:
1. Allah memerintahkan malaikat azab agar menghela orang yang tidak sembahyang
    itu ke dalam neraka.
2. Allah menilik pada orang yang tidak sembahyang itu dengan tilikan yang murka.
3. Allah akan mengira orang yang tidak sembahyang itu dengan kiraannya yang paling berat
   dan terus disumbatkan ke dalam neraka, sebagaimana firman Allah yang bermaksud, "
   Apa yang membawa kamu ke neraka?" Mereka menjawab, "Kami tidak sembahyang."

Renungan:

Barang siapa yang meninggalkan sembahyang fardu, seksanya umpama:-


Subuh:
Allah akan mencampakkannya ke dalam neraka jahanam selama 60 tahun.

 
Zuhur:

Dosanya seperti membunuh seribu orang Islam.

Asar:
Dosanya seperti meruntuhkan Kaabah.

Maghrib:

Dosanya seperti berzina dengan ibu atau bapanya sendiri.

Isyak:
Allah berseru kepada mereka, "Hai orang yang meninggalkan solat Isyak,
bahawa Aku tidak lagi reda engkau tinggal di bumi-Ku dan menggunakan
nikmat-nikmat-Ku." Segala gerak - gerinya seperti pakai, makan,
tidur adalah berdosa kepada Allah.


***aku tak mahu hipokrit dan bukan nak buka pekung di dada..tapi aku mengaku
 aku agak lalai dan liat nak bangun pagi..sebab tu aku selalu tertinggal subuh..
selalu Qadha jer...mulai saat ini..aku nak berubah menjadi lebih baik lagi..insyallah..
lagi-lagi bila mengingati hal-hal berkaitan kematian..
entah bila ajal akan datang menjemput..huhuu..(sedih sekejap..)


Ok.Sekian..!!!

7 comments:

Syazwan said...

good ;)

ShidaHaron said...

ingat mengingati satu sama lain. insyaallah.

Anonymous said...

Yup Btol2..sma2 kita berubah ke arah kebaikan..

Anonymous said...

increase page rank seo services backlink service increase backlinks

Anonymous said...

daksweet.blogspot.com go to this website Dia naik ke tempat tidur dan menyalakan televisi atas volume, yang mengakhiri pikiran tidur lebih sementara dia selalu bermain terlalu keras

Anonymous said...

You're so cool! I do not believe I've truly read through something like that before. So wonderful to discover someone with some unique thoughts on this subject. Really.. thanks for starting this up. This web site is something that is needed on the web, someone with some originality!

[url=http://truebluepokies4u.com]pokies online[/url]

Anonymous said...

I'm excited to discover this page. I need to to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely really liked every little bit of it and i also have you book marked to look at new things on your site.

[url=http://pokiesportal4u.com]pokies bonuses[/url]